Whisky a może jednak whiskey?


Wprawne oko zauważy z pewnością, że na złocistych trunkach spotkać się można z pisownią whisky lub whiskey. Czy to jakiś błąd, a może zabieg celowy? Czy są to zupełnie dwa różne rodzaje alkoholi? To swego rodzaju ciekawostka, ale warto ją znać.

Whisky a whiskey - różnice

W zasadzie określenie whisky lub whiskey ma związek z pochodzeniem trunku. Whiskey to alkohole irlandzkie, a whisky - pochodzące ze Szkocji. Co ciekawe, obie formy zapisu zostały z czasem zapożyczone. Whiskey to dzisiaj również alkohol z USA, a whisky trunek z Japonii.

butelki stojące na półce w barze

Czasem spotkać się można ze zdaniem, że zarówno whiskey, jak i whisky wywodzą się z Irlandii. Na to jednak żadnych dowodów nie ma. Pewne jest natomiast to, że początkowo whisky była wykorzystywana jako lekarstwo. Stąd też nazywano ją wodą życia - uisge beah (w skrócie uiskie). Z czasem określenie to przeszło właśnie w whisky czy whiskey.

Jak produkuje się whisky i whiskey?

Głównym składnikiem whisky szkockiej jest jęczmień suszony w torfowym dymie. Jest ona poddawana dwukrotnej destylacji i dojrzewa minimum 3 lata przed rozlaniem do butelek. W Szkocji produkuje się whisky blended i single malt. Pierwsza to efekt łączenia różnych zbóż, a druga powstaje na bazie jęczmiennego słodu. Także i whisky irlandzka wytwarzana jest ze słodu jęczmiennego, ale bez dymu. Destyluje się ją aż trzy razy i dojrzewa minimum 3 lata. Whisky ze Stanów Zjednoczonych wytwarza się z kukurydzy i innych zbóż. Destylacja jest jednorazowa, ale dopracowana do perfekcji. Trunek leżakuje tylko dwa lata.

Historia whisky w pigułce

Wiele osób z pewnością zaskoczy fakt, że zdaniem ekspertów destylacja znana była już mieszkańcom starożytnego Egiptu. Spotkać się też można z teorią, że wiedza na ten temat przywędrowała z Chin do Mezopotamii. W starożytności pito głównie wino. Whisky na masową skalę produkuje się dopiero od wieku XV.

stos beczek na zewnątrz budynku

Co ciekawe, mnisi iryjscy alkohol tego typu uzyskiwali już w wieku VII i uważali go za lekarstwo. Whisky miała przedłużać życie, zapobiegać paraliżom i nie tylko. Stąd też jej starogaelicka nazwa uisge beatha - woda życia. Do Szkocji alkohol dotarł razem ze świętym Patrykiem. Tamtejszy trunek nazywał się uishkeyba. Od wieku XVII w użycie weszła skrócona wersja - uiskie, od roku 1715 jest to whiskie. Obecna nazwa whisky utrwaliła się w roku 1736. Pierwszy dokument związany z whisky datowany jest na rok 1494. Cieszyła się ona wówczas w Szkocji dużą popularnością. Było tak aż do roku 1541. Wtedy to król Henryk VIII rozwiązał zakony. Mnisi rozpoczęli produkcję lokalną. To zwróciło uwagę parlamentu. Ten pod koniec wieku XVIII nałożył na nielegalnych producentów wysokie podatki. Powszechną praktyką stał się przemyt. Dopiero w roku 1823 znowu zalegalizowano produkcję whisky. Do USA trunek ten przybył razem z Irlandczykami. To za ich sprawą amerykański alkohol nosi nazwę whiskey. Jedna z plotek na ten temat mówi, że szkocka whisky była uważana za gorszą jakościową i dlatego za pomocą określenia whiskey ludzie rozróżniali lepszy trunek.

wiedza 

Zobacz też