Bulleit - jedna z najbardziej znanych marek bourbonów na świecie


Bulleit jest bourbonem, którego cechuje wysoka zawartość żyta i dość długi czas leżakowania. Whisky ta butelkowana jest w mocy 40 lub 45% - w zależności od rynku. Trunek ten wywodzi się z Kentucky w Stanach Zjednoczonych. W Polsce cieszy się naprawdę dużą popularnością. Dlaczego?

Krótka historia marki Bulleit

Wszystko zaczęło się w roku 1830 w Kentucky, kiedy to produkcję żytniej whisky rozpoczął francuski emigrant Augustus Bulleit. Zajmował się tym przez 30 lat, aż w końcu w roku 1860 niespodziewanie zniknął podczas podróży do Nowego Orleanu. Jego losy pozostają do dzisiaj nieznane.

drink z bulleit bourbon w pięknej aranżacji wizualnej

Ważną postacią w historii marki jest jego praprawnuk Tom Bulleit, który w roku 1987 założył Bulleit Distilling Company. Chciał w ten sposób wskrzesić stare rodzinne tradycje, wykorzystując recepturę Augustusa przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Początkowo Tom Bulleit chciał nazwać markę Thoroughbred Bourbon, ale szybko wybito mu to na szczęście z głowy. Marka oficjalnie pojawiła się na rynku w roku 1999. Rok później whisky Bulleit Można już było kupić m.in. w Wielkiej Brytanii, Niemczech czy Australii.

Sekrety whisky Bulleit

Na rynku spotkać się można z whisky Bulleit butelkowaną do mocy 40 lub 45% (w Polsce jest to 45%). Dojrzewa ona w beczkach po sherry i cechuje się sporym udziałem żyta w zacierze (68% kukurydzy, 28% żyta i 4% słodu jęczmiennego). Trunek ten łączy w sobie nuty słodkie i pikantne. Ma na swoim koncie wiele nagród. Co ciekawe, inspiracją dla butelki była menażka z wieku XIX. Taki kształt pozwalał na przewożenie butelki w kieszeni siodła. Etykieta z kolei wygląda jak stary znaczek pocztowy. Naklejona jest pod kątem, co początkowo brałam za błąd. Ma to ułatwiać czytanie nazwy, gdy butelka stoi za barem. Wskazuje też na rzemieślniczy charakter trunku. Whisky leżakuje w dębowych beczkach i czeka na swój czas. Dlatego na etykiecie zobaczyć można napis “It’s ready when it’s ready”. Podobno podstawowy bourbon Bulleit jest mieszanką whisky liczących 6, 7 i 8 lat, które mają różną moc i pochodzą z różnych nastawów.

Liczne nagrody na koncie

Marka Bulleit we współczesnej odsłonie obecna jest na rynku od końca lat 90. XX wieku. Wtedy to wykupił ją koncern Seagram. W roku 2016 Bulleit Bourbon zdobył w czasie konkursu San Francisco Worlds Spirits Competition podwójne złoto. Potem Bulleit przeszedł w ręce Diageo. Powstała w tym czasie jego druga destylarnia. Dzisiaj ten bourbon rozlewany jest w Kentucky w Stanach Zjednoczonych - w miastach Shelbyville i Lebanon.

bar, a w tle pokaźna ilosć butelek

W pierwszej miejscowości znajduje się przygotowane dla odwiedzających centrum. Można zwiedzić destylarnię i zasmakować oferowanych przez nią trunków. Nie lada gratką jest możliwość samodzielnego zaprojektowania etykiety Bulleit Bourbon Whiskey. Do najpopularniejszych wypustów marki należą oczywiście Bulleit Bourbon Frontier Whiskey, Bulleit Bourbon Rye oraz Bulleit Bourbon 10YO. Wszystkie są warte uwagi. W swojej kategorii cenowej w zasadzie nie mają sobie równych. Stanowią dowód na to, że w cenie 100-150 złotych można kupić naprawdę niezły trunek.

whisky  usa 

Zobacz też