Macallan - z czego słyną produkowane przez nią whisky?


Whisky z destylarni Macallan uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Trzeba też przyznać, że do najtańszych nie należy. W czym tkwi tajemnica jej sukcesu? Jak wyglądała historia samej destylarni? Sprawdzamy!

Historia marki Macallan w pigułce

Oficjalnie destylarnia Macallan zarejestrowana została w roku 1824, ale już wcześniej działała nielegalnie. Założył ją Alexander Reid i początkowo nosiła nazwę Elchies Distillery - na cześć posiadłości z roku 1700. Zresztą do dzisiaj na kartonach whisky Macallan widnieje rysunek przedstawiający ten dworek. W roku 1892 destylarnię przejął Roderick Kemp - ówczesny współwłaściciel Taliskera. Dzisiaj wchodzi ona w skład koncernu Edrington Group or Highland Distillers Limited. Nazwa Macallan funkcjonuje od końca XIX wieku - pochodzi od farmy znajdującej się na terenie posiadłości.

Sekrety whisky Macallan

Oczywiście początkowo destylat z Macallan wykorzystywany był głównie jako składnik blendów. Jako single malt butelkuje się go dopiero od lat 60. XX wieku. Wtedy też zmodernizowano zakład i go unowocześniono. Co ciekawe, nowe alembiki są w zasadzie wiernymi kopiami starych. W całym Speyside uchodzą za najmniejsze.
Kolejną ciekawostką jest fakt, że whisky Macallan przez długi czas leżakowało tylko w beczkach po sherry zamawianych w Hiszpanii. Co więcej, Szkoci nadzorowali też proces wytwarzania sherry! W praktyce więc proces produkcji The Macallan 12YO trwał minimum 15 lat. Powstała w ten sposób whisky jest lekka, łagodna, delikatnie torfowa, z nutami imbiru, migdałów i toffi. Dzisiaj z uwagi na wzrost produkcji sięga się też po beczki po bourbonie.
W destylarni wykorzystuje się głównie jęczmień odmiany Golden Promise. W Szkocji każdego roku produkuje się go w ilości 5 tysięcy ton, z czego 4,5 tysiąca ton zużywa właśnie Macallan. Normy panujące w destylarni są bardzo rygorystyczne. Tylko około 16% destylatu przechodzi testy i jest wlewane od razu do beczek.

butelka macallana na środku, na lewym boku inna whisky, a z prawej grappa

Obecnie Macallan oferuje trzy podstawowe serie whisky. Pierwsza z nich to popularna Sherry Oak - w wieku 12, 18, 25 oraz 30 lat. Kolejna jest Triple Cask (znana do roku 2018 jako Fine Oak) w wersji 12, 15 i 18 lat. Ostatnia to Double Cask w wariancie 12YO i Gold.

d

Rekordowe kwoty sprzedaży

Oczywiście Macallan to też whisky w edycjach limitowanych i specjalnych. Przykładem jest The Macallan in Lalique, a więc whisky bardzo stara (50-64 lat) umieszczona w efektownych karafkach produkcji francuskiej. Najwybitniejsza whisky z tej serii to The Macallan 64 Years Old in Lalique Cire Perdue - liczący 64 lata trunek w kryształowej, ręcznie robionej karafce. W roku 2010 taka 1,5l karafka sprzedana została za 460 tysięcy dolarów. Z kolei w roku 2016 The Macallan M o objętości 6 litrów sprzedano za ponad 630 tysięcy dolarów. W tym przypadku do stworzenia whisky wybrano 7 z 200 tysięcy beczek po sherry, które testowano 2 lata. W skład edycji M wchodziły tylko cztery karafki nazwane od imion cesarzy rzymskich. Za rekordową sumę sprzedano karafkę Constantine.

degustacyjny kieliszek z whisky

W roku 2023 londyński dom aukcyjny Sotheby’s wystawił na sprzedaż wyjątkowy egzemplarz whisky - Macallan Adami z roku 1926. Liczono, że osiągnie cenę 750 tysięcy funtów, ale wynik okazał się jeszcze lepszy. W końcu butelka została sprzedana za 2,1 mln funtów, a więc ponad 10 mln złotych. Macallan 1926 niejednokrotnie nazywany był świętym Graalem i najbardziej pożądaną whisky świata. Destylarnia ze Speyside wyprodukowała bowiem tylko 40 takich butelek. Etykietę tego trunku zaprojektował włoski artysta Valerio Adami.

200-lecie destylarni Macallan

W tym roku destylarnia obchodzi 200-lecie i postanowiła to uczcić w wyjątkowy sposób - wypuszczając nową kolekcję whisky.
The Macallan Time: Space Collection to dwie whisky połączone ze sobą w nierozerwalny sposób. Jedna butelka jest bowiem wkomponowana w drugą. Jeden z trunków do najstarszy destylat Macallana i najstarsza whisky zabutelkowana w Szkocji. Liczy 84 lata i pochodzi z dwóch beczek napełnionych w roku 1940. Drugi trunek to whisky 5-letnia z roku 2018. To jeden z pierwszych wypustów z nowej destylarni.
Większa butelka ma pojemność 750 ml i kształt pierścienia. Druga mieści 350 ml alkoholu i znajduje się w środku pierwszej. Przygotowano 200 takich zestawów.


Zobacz też