Poznajmy bliżej destylarnię Ardbeg


Ardbeg to niewątpliwie jedna z bardziej znanych szkockich destylarni mieszczących się na wyspie Islay. Doskonale znana jest przede wszystkim miłośnikom whisky dymnych. Warto ją poznać nieco bliżej. Kiedy powstała i co oferuje?

Krótka historia destylarni Ardbeg

Ardbeg to destylarnia założona w rok 1815 przez rodzinę MacDougall. Jednak wszystko wskazuje na to, że whisky w tym miejscu produkowana była już wcześniej. Na przestrzeni wielu lat destylarnia przechodziła wzloty i upadki. W latach 60. pracował w niej Schott Hamish, który zbierał wcześniej doświadczenie np. w Aberfeldy czy Benriach. Wtedy Ardbeg produkował głównie blendy. Dopiero z czasem na skutek wzrostu zapotrzebowania na whisky dymną, destylarnia przerzuciła się właśnie na jej produkcję.

pola z tofrowiskami w szkocji

Nie wszyscy wiedzą, że Ardbeg na 8 lat został zamknięty w roku 1981. W roku 1990 stał się własnością Allied Distillers, która miała we władaniu także Laphroaig. W roku 1997 odkupiła ją Glenmorangie PLC, która z czasem przeszła w ręce LVMH. To wtedy Ardbeg na dobrze zyskał uznanie na rynku. W roku 1998 został nawet ogłoszony najlepszą destylarnią świata.

W roku 2000 do sprzedaży trafił słynny Ardbeg 10YO. Powołano także Światowy Komitet Ardbega, który ma nie pozwolić na ponowne zamknięcie destylarni. W roku 2011 Ardbeg został pierwszą whisky w kosmosie (edycja Galileo). Ciekawostką jest na pewno fakt, że od roku 1981 Ardbeg nie ma własnej słodowni i korzysta tutaj ze słodu Portu Ellen. Jest on transportowany na miejsce, a potem kruszony przez młyn Boby z roku 1921.

Jakie są najpopularniejsze wypusty z tej destylarni?

Whisky z tej destylarni jest owocowa i torfowa. Do leżakowania wykorzystuje się tam np. beczki ze świeżego drewna, beczki po bourbonie czy po winie Pedro Ximenez. Whisky produkcji Ardbeg cechuje się wysokim stężeniem związków fenolowych w słodzie. Dla całego Islay typowe są zresztą whisky torfowe. Te pochodzące z destylarni Ardbeg są bardzo charakterystyczne.

kilka alembików w destylarni

Jakie są najpopularniejsze wypusty z tej destylarni?

  1. Ardbeg 10YO - whisky single malt torfowa z nutami limonki, cytryny, lukrecji i czarnego pieprzu.
  2. Ardbeg 5YO Wee Beastie - wersja pięcioletnia, nieco intensywniejsza w smaku, torfowa i dymna z nutą przypraw korzennych. To efekt zastosowania dodatkowo beczek po Sherry Oloroso.
  3. Ardbeg An Oa - whisky leżakowana w trzech różnych beczkach (virgin oak, bourbon i Pedro Ximenez). Wyróżnić w nie można nuty dymne, drzewne, anyżowe, owocowe i tropikalne.
  4. Ardbeg Uigeadail - trunek mocno procentowy, złożony, ostry w smaku, intensywnie torfowy, ale z dodatkiem słodkich rodzynek. Nazwa whisky ma związek z jeziorem, z którego czerpana jest woda do jego produkcji.
  5. Ardbeg Corryvreckan - połączenie destylatów dojrzewających w beczkach po bourbonie i beczkach z francuskiego dębu. To whisky intensywnie torfowa z dodatkiem wanilii, kawy, pieprzu, czekolady i owoców. Nazwa whisky pochodzi od groźnego wiru wodnego w tym regionie Szkocji.
  6. Ardbeg 25YO - najstarsza whisky w ofercie tej destylarni, mocno torfowa, ale z dodatkiem ostrej papryki, czekolady, anyżu i krówek.

Nie brakuje opinii, że Ardbeg to najlepsza destylarnia whisky na świecie. Oczywiście to już kwestia dyskusyjna, bo każdy może mieć na ten temat swoje własne zdanie

Osoby zainteresowane bliżej destylarnią Ardbeg zachęcany do przeczytania naszych wrażeń z degustacji ich produktów


Zobacz też