Whisky z Kanady jest znacznie mniej znana niż ta z USA. Jednak wcale nie musi być od niej gorsza! W Polsce na sklepowych półkach pojawia się coraz częściej i naprawdę jest godna uwagi. Jakie kanadyjskie whisky warto spróbować w pierwszej kolejności?
Kanadyjska whisky - jak to wszystko się zaczęło?
Na terenie Kanady już w wieku XVIII produkowano różne destylaty. Jednak pierwsza dobra whisky kanadyjska trafiła na rynek dopiero w XIX wieku - w Montrealu. Wtedy też zaczął się jej eksport.

Na początku XX wieku nastąpił duży rozkwit lokalnej whisky. W czasie prohibicji w USA producenci z Kanady nielegalnie zaopatrywali w alkohol amerykańskie bary i restauracje. Jeszcz pod koniec ubiegłego wieku kanadyjska firm The Seagram Company była potentatem na rynku alkoholi mocnych. Dzisiaj whisky w Kanadzie produkuje się przede wszystkim w okolicach Wielkich Jezior w Ontario oraz na południu regionu Quebece. Produkcja whisky w Kanadzie miała związek ze Szkotami i Irlandczykami, którzy przybywali tam od wieku XVIII. Szybko doszli do wniosku, że podobnie jak w Wielkiej Brytanii, również i tam można produkować ulubiony trunek. Ciekawostką jest fakt, że w Kanadzie także była prohibicja, ale tylko przez 1,5 roku (1916-1917).
Co wyróżnia whisky z Kanady?
Whisky kanadyjska jest o wiele mniej wyrazista niż np. whisky szkocka czy amerykańska. Jednak nie oznacza to wcale, że jest mało ciekawa. Whisky z Kanady to na ogół mieszanka destylatów uzyskiwanych z kukurydzy, jęczmienia, żyta czy pszenicy. Kanadyjska whisky blended zwana jest często whisky żytnią - rye whisky. W praktyce jednak destylaty żytnie są tylko jednym z jej składników. Dominuje tutaj destylacja kolumnowa. Trunek przed zabutelkowaniem leżakuje minimum 3 lata w beczkach z dębu amerykańskiego. Co ciekawe, do whisky z Kanady mogą być dodawane dodatki aromatyzujące. Przykładem jest sherry.

Ten nietypowy przepis ma związek z tym, że dawniej w ten sposób próbowano obejść wysokie podatki. Były one nakładane na alkohole przywożone do USA. Do trunków z Kanady dodawano alkohol ze Stanów Zjednoczonych. W ten sposób wyrób częściowo pochodził z USA, co znacznie obniżało podatek. Dzisiaj oczywiście do whisky kanadyjskiej dodawane są trunki także z innych rejonów świata np. z Hiszpanii (w ilości do 9,09%).
Popularne kanadyjskie destylarnie whisky
- Hiram Walker - produkująca m.in. Canadian Club czy Wiser’s. Znajduje się w Ontario w miejscowości Windsor. Jej początki sięgają roku 1858. Dzisiaj nie należy już do rodziny Walker, ale do koncern Pernord Ricard.
- Alberta Distillers - mieszcząca się w Calgary. Ma na swoim koncie wiele ciekawych wypustów. Założona została w roku 1946 jako najstarsza gorzelnia w prowincji Alberta.
- Glenora - pierwsza destylarnia whisky słodowej w Kanadzie. Powstała w Cape Breton w Nowej Szkocji. Jej produkcja ruszyła w roku 1990. Dzisiaj destylarnia jest własnością Lauchie MacLean z Bedford. Co ciekawe, gorzelnia wygrała walkę ze Szkockim Stowarzyszeniem Whisky SWA, które chciało zakazać używania określenia “glen” w nazwie destylarni.
- Crown Royal - położona w miejscowości Gimli w Manitobie. To dość popularna marka, założona w roku 1939 przez Samuela Bronfmana. Słynie z produkcji whisky blended, idealnej do koktajli.
- Forty Creek Distillery - znajdująca się w Ontario. Istnieje od roku 1992 i słynie z innowacyjnego podejścia do produkcji whisky. Wykorzystuje różne zboża i ciekawe metody leżakowania.
- Collingwood Distillery - także mieszcząca się w Ontario. Produkuje whisky leżakowaną w beczkach po bourbonie. Jej początki sięgają zaledwie roku 2008, ale już zdobyła spore uznanie na rynku.
Whisky pochodząca z Kanady nie jest może najpopularniejsza, ale nie należy jej zupełnie pomijać na sklepowych półkach. Wbrew pozorom zaoferować może całkiem sporo.