Whisky kojarzy się oczywiście przede wszystkim ze Szkocją, ewentualnie Irlandią i USA, ale dzisiaj produkowana jest na całym świecie. Warto zwrócić uwagę na trunki pochodzące z Azji. W ostatnim czasie coraz więcej mówi się np. o whisky indyjskiej. Wbrew pozorom nie jest to jedynie ciekawostka.
Czym cechuje się whisky z Indii?
Przede wszystkim whisky indyjska jest nieco słodsza niż ta szkocka. Wyczuwalne są w niej nuty wanilii, karmelu i owoców. Dojrzewa dość krótko i jest dzięki temu lekka.

Przez lata whisky z Indii w zasadzie nie była uznawana za whisky. Produkowaną ją bowiem nie ze zboża, ale z melasy. Nie była też starzona trzy lata w beczkach. W ostatnim czasie to się jednak zmieniło. Krótki czas leżakowania whisky z Indii wynika ze specyficznego klimatu, który tam panuje. Jest tam bowiem wilgotno i gorąco. Alkohol więc szybko paruje.
Krótka historia indyjskie whisky
Wszystko zaczęło się oczywiście od Brytyjczyków. Jeszcze w wieku XIX to oni sprawowali władzę w Indiach. Wśród kolonistów whisky była bardzo popularna. Sprowadzono ją przede wszystkim z Europy. Z czasem jednak wzrosła potrzeba produkcji whisky lokalnej. Przemysł mocnych alkoholi w Indiach zaczął się mocno rozwijać po roku 1947, gdy kraj zyskał niepodległość. Jedną z pierwszych destylarni, która powstała w Indiach był Amrut. To ta marka wypuściła na rynek pierwszą indyjską single malt whisky. Miało to miejsce w sierpniu 2004 roku.
Destylarnie z Indii, które warto znać
- Amrut - większość osób indyjską whisky utożsamia właśnie z tą marką. Destylarnia założona została w latach 80. XX wieku w Bangalore. Do produkcji wykorzystuje lokalny jęczmień. Jest ceniona przez ekspertów na całym świecie. Co ciekawe, nazwa Amrut oznacza eliksir życia. Klimat panujący w tym regionie sprawia, że whisky dojrzewa błyskawicznie
- Paul John Distilleries - destylarnia założona na wyspie Goa w roku 1996. Produkuje whisky single malt uznane na rynku międzynarodowym. Cały czas eksperymentuje z surowcami i metodami leżakowania.
- Rampur - nowa, bo założona w roku 2016 destylarnia. Ma w swojej ofercie m.in. różne whisky single malt.
- Kamet - założona w roku 2012 destylarnia. Jej nazwa wywodzi się od trzeciego najwyższego szczytu w kraju - Mount Kamet. Stoi za nią ojciec indyjskiej whisky Surrinder Kumar.
Indie whisky stoją
To dzisiaj Indie są tym krajem na świecie, w którym spożywa się najwięcej whisky. Tylko w roku 2014 wypito tam 1,548 mld litrów whisky. Dla porównania w drugich w tym zestawieniu Stanach Zjednoczonych było to 462 mln litrów whisky. To zaskakujące, biorąc pod uwagę, że pierwsza single malt produkcji indyjskiej pojawiła się dopiero w roku 2004. Stała za nią destylarnia Amrut.

Początkowo w Indiach produkowano jedynie whisky blended. Dzisiaj sprzedaż indyjskich single malt rośnie w tempie 10% rocznie. Z uwagi na specyficzny klimat panujący w tym regionie świata whisky w Indiach szybko dojrzewa. Ta mająca trzy lata odpowiada szkockiej whisky w wieku 18 lat. Wszyscy miłośnicy whisky powinni zwrócić uwagę na trunki pochodzące z Indii. Pod wieloma względami mogą zaskoczyć i naprawdę są warte spróbowania.