Whisky z Francji - czy warto jej spróbować?


Francja słynie przede wszystkim z produkcji doskonałych win, armaniaków i koniaków, ale na tym jej oferta trunków wcale się nie kończy. Okazuje się, że we Francji produkuje się również whisky i to całkiem niezłe. Sami Francuzi upodobali sobie whisky szkocką. Są światowym liderem, jeśli mowa o jej spożyciu.

Charakterystyka whisky francuskiej

Atutem Francji jest oczywiście bardzo duża liczba beczek. To w końcu w tym kraju produkowane są różne wina. Sam proces produkcji francuskiej whisky jest podobny, jak ma to miejsce w przypadku whisky szkockiej. Francuzi korzystają jednak z tzw. holsztyńskiego aparatu destylacyjnego i to nie tylko przy produkcji whisky, ale i innych alkoholi. Dlatego francuska whisky jest zwykle owocowa.

Francuskie destylarnie

Dzisiaj na terenie Francji działa kilka destylarni. Ich historia jest dość długa. Przykładem jest destylarnia należąca do rodziny Gallet-Dupic, która liczy ponad 150 lat. Do produkcji whisky wykorzystuje wodę spływającą z Wogezów. Regionem Francji, w którym produkuje się najwięcej alkoholu jest Bretania. Co ciekawe, pod względem klimatu region ten przypomina nieco Szkocję i Irlandię.

beczki na łodzi, w tle woda

W całym kraju działa obecnie 36 destylarni i 8 niezależnych bottlerów. Zakupić można whisky ponad 60 marek.

Destylarnie z Francji, które warto znać

  1. Brenne - założona w roku 1997 w regionie Cognac. Produkuje przede wszystkim whisky leżakowaną w beczkach po koniaku. Ma na swoim koncie wiele nagród.
  2. Glann Ar Mor - bretońska destylarnia również działająca od roku 1997. Produkuje whisky morską, ale z nutami owocowymi.
  3. Warenghem - destylarnia założona w roku 1900, która początkowo produkowała głównie likiery. Dopiero w latach 90. XX wieku wypuściła na rynek whisky Kornog o dość torfowym smaku. W portfolio destylarni znajduje się m.in. słynna whisky Armorik.
  4. Autres Temps - młoda destylarnia, bo założona w Normandii w roku 2012. Ma w ofercie whisky z owsa, jęczmienia i pszenicy leżakowaną w beczkach po koniaku, sherry i bourbonie.
  5. Distillerie de la Seine - nowa destylarnia na rynku, która chętnie eksperymentuje z beczkami.
  6. Rozelieuresc - stoi za nią rodzina Grallet-Dupic, która produkcją alkoholu zajmuje się ponad 150 lat, ale dopiero od roku 2000 jest to także whisky. Destylarnia znajduje się niedaleko miejscowości Nancy.
  7. Wambrechies - liczy około 200 lat i znajduje się w regionie Lille. Najbardziej znana jest z produkcji ginu genever pochodzącego z Holandii.
  8. Guillon - destylarnia założona w roku 1997 w regionie Szampania. Stoi za nią uznany enolog Thierry Guillon. Postanowił on do produkcji whisky wykorzystać lokalną wodę.
  9. Domaine Mavela - położona na malowniczej Korsyce w miejscowości Aleria. Działa od roku 1999, ale początkowo produkowała jedynie lokalne wódki owocowe. Zmieniło się to po nawiązaniu współpracy z lokalną browarnią.
  10. Des Menchirs - założona w Bretanii w roku 1986 przez Guya Le Laya - matematyka, który postanowił zmienić swoje życie i kontynuować tradycję rodzinną. Początkowo pracował nad cydrem, ale po 10 latach zaczął również produkcję whisky z gryki. Mowa tutaj o słynnym Eddu. Dzisiaj destylarnią zarządzają jego synowie.
kieliszki z alkoholem, w tle karafka

Wprawdzie Francja, i słusznie, kojarzy się głównie z koniakami czy winami, ale warto wiedzieć, że produkuje także whisky i to naprawdę dobrą. Zdecydowanie jest to region z potencjałem, który warto obserwować.


Zobacz też