Polska nie słynie z produkcji wina czy whisky. Są jedna destylaty, którymi naprawdę może się pochwalić. Wymienić tutaj trzeba m.in. okowity. Dobrze, aby nasz kraj kojarzył się miłośnikom alkoholi właśnie z takimi trunkami, a nie kiepskiej jakości wódką.
Czym właściwie jest okowita i czym różni się od wódki?
Okowita to po prostu destylat owocowy produkowany z dojrzałych owoców. Do wytworzenia pół litra trunku wykorzystuje się średnio od 5 do 20 kg owoców. Prawdopodobnie nazwa okowita wywodzi się od łacińskiego określenia aqua vitae - woda życia. Miała bowiem przedłużać życie. Okowita powstaje z jednego rodzaju surowca - nie ma w niej żadnych dodatków. Destylowana jest do mocy maksymalnie 86%. Pod wieloma względami różni się więc od wódki. Ta produkowana jest z alkoholu o mocy około 96%. Dodatkowo zawiera na ogół różne aromaty i dodatki.

Nie da się ukryć, że wódkę pije się schłodzoną - głównie, aby zabić jej smak. Okowita z kolei najlepiej smakuje w temperaturze około 23 stopni Celsjusza. Jeśli będzie za zimna, nie pokaże w pełni swoich aromatów, ale za ciepła może się okazać mocno alkoholowa. Ciekawostką jest fakt, że niektórzy sądzą, że po okowicie kac jest znacznie mniejszy niż po wódce :)
Bierbrand, czyli okowita z piwa
Ostatnimi czasy coraz częściej spotkać się można z określeniem bierbrand. Oznacza ono okowitę z piwa. To napój spirytusowy destylowany z piwa, w którym spirytus destylowany jest do mocy poniżej 86%. Okowita z piwa musi mieć moc minimum 38%. Można ją barwić karmelem. Bierbrandy obecne są w ofercie wielu polskich destylarni - zdecydowanie warto się z nimi zapoznać. Dotyczy to przede wszystkim smakoszy piwa.

Okowita - ciekawostki
- Okowita powstać może jedynie z jednego rodzaju surowca np. ziemniaków czy jabłek. Do fermentacji dodawane są tylko drożdże.
- Wydajność produkcji ma związek z tym, jak dużo naturalnego cukru zawiera dany surowiec.
- Okowita początkowo wykorzystywana była jako lek.
- Po narodzinach dziecka z tej okazji beczki napełniano okowitą. Zakopywano je i odkopywano, gdy dziecko miało wziąć ślub.
- Pierwsze wzmianki na temat okowity w Polsce pochodzą z wieku XVI. Prawdopodobnie przywędrowała do naszego kraju z Włoch lub Niemiec.
Polscy producenci okowit, których warto znać
- Podole Wielkie - okowit tej marki nie trzeba przedstawiać żadnemu miłośnikowi alkoholi mocnych. Historia samej gorzelni, która znajduje się zaledwie 20 km od Bałtyku, liczy ponad 150 lat. Destylarnia ma w swojej ofercie szereg różnych okowit, w tym bardzo ciekawe bierbrandy. Można ją zwiedzić, będąc na wakacjach nad polskim morzem.
- Dyssov - stosunkowo młoda, bo założona w roku 2017 destylarnia położona w miejscowości Dys na Lubelszczyźnie (także można ją zwiedzić!). Mieści się w budynku starego młyna z końca XIX wieku. Słynie głównie z produkcji okowit opartych na lokalnych surowcach.
- Drake Distillery - niewielka destylarnia położona w Wielkopolsce założona w roku 2018. W swojej ofercie ma także okowity znane szerzej jako okowity OVII, które mają na swoim koncie wiele nagród.
- Mundivie - polski producent alkoholi mocnych, w tym popularnych miodul. Ma w swoim asortymencie także ciekawe okowity np. Polovacę leżakowaną przez 7 lat w dębowych beczkach.
- Silesia Distillery - młoda, bo datowana na 2021 rok destylarnia rzemieślnicza ze Śląska. Mimo krótkiej historii jej produkty mają już na swoim koncie wiele nagród. Na szczególną uwagę zasługują oczywiście okowity zbożowe i owocowe.
- Podkarpacka Destylarnia Okowity - mało znana, a szkoda. W swojej ofercie ma coraz więcej ciekawych okowit, także tych z piwa.
- Grochowica Spirits - lubuska gorzelnia zlokalizowana w miejscowości Stary Strącz. Jej tradycje sięgają roku 1867. Część produkcji odbywa się w Wielkopolskiej Wytwórni Wódek Polanin. Oferta okowit z tej destylarnii jest bardzo ciekawa, ale na pierwszy plan zdecydowanie wysuwają się unikalne okowity z grochu (!).
- Smarduch Family Distillery - manufaktura położona w niewielkiej miejscowości na Opolszczyźnie. To destylarnia rodzinna, która zaskakuje szeroką ofertą, w której nie brakuje także okowit.
- Wolf&Oak Distillery - działająca na Dolnym Śląsku od kilku lat destylarnia. Jednak jej założyciele w świecie alkoholi mocnych obecni są znacznie dłużej. Obecnie produkują m.in. wódki i okowity.
- Browar Tenczynek - wiele osób na pewno zaskoczy fakt, że okowity w swoim asortymencie ma również popularny browar. Jego oferta jest zresztą znacznie szersza i naprawdę warta uwagi.